معاملات بورس به مدار تعادل بازگشت
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ نماگر اصلی بازار سرمایه در هفهای که گذشت، تحت تاثیر تنشهای سیاسی و نظامی منطقه و خبرهای آن قرار داشت و با وجود محدودیت ادامهدار دامنه نوسان، حدود ۰.۷۱ درصد کاهش را به ثبت رساند و در ارتفاع ۲ میلیون و ۹۹ هزار واحدی ایستاد.
نماگر هموزن نیز با افت ۰.۵۲ درصدی هفتگی مواجه شد و در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، در سطح ۶۹۶ هزار و ۷۳۰ واحدی قرار گرفت. شاخص کل فرابورس نیز در این مدت، حدود ۰.۶۶ درصد افت کرد و در ارتفاع ۲۱ هزار و ۹۸۵ واحدی ایستاد.
همچنین میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حقتقدم بازار میشود، رقم یکهزار و ۵۱۹ میلیارد تومان را به ثبت رساند. این در حالی بود که در هفته گذشته، حدود یکهزار و ۲۴۹ میلیارد تومان سرمایه از بازار خارج شد.
این در شرایطی است که با فروکش کردن مجادلات سیاسی و نظامی منطقه طی چند روز گذشته، هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار که در روز هفتم مهرماه، در پی افزایش ریسکهای سیستماتیک برای حفظ و حمایت از حقوق سهامداران و سرمایهگذاران، دامنه نوسان بازار سهام را به مثبت و منفی یک درصد کاهش داده بود، در جلسه صبح امروز خود، پس از بحث و بررسی در خصوص شرایط بازارها و تحلیل ریسکهای موجود، دامنه نوسان همه نمادهای سهام، حق تقدم سهام، صندوقهای سهامی و مختلط قابل معامله در بازارهای بورس و فرابورس را به مثبت و منفی ۳ درصد افزایش داد.
در این خصوص باید گفت هر چند که محدودیت دامنه نوسان از شرایط عادی خود کماکان فاصله دارد و وارد یازدهمین هفته محدود خود شده است اما افزایش دو درصدی دامنه، این خبر را به بازار سرمایه و سهامدارانش پیش از آغاز معاملات مخابره کرد که شرایط سیاسی منطقه از نظر نهاد تصمیمساز و ناظر بازار، عادی بوده و همین موضوع در کنار تداوم افزایش نرخ ارز نیمایی موجب شد تا در نهایت شاخص بورس با رشد ۱۴ هزار واحدی در جریان معاملات امروز، دوباره موفق به فتح ارتفاع ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد شود.
البته هر چند شاخص کل فرابورس در روز جاری افت ۲۴ هزار واحدی را به ثبت رساند اما مثبت بودن شاخص کل هموزن در کنار افزایش حجم، ارزش و نوبتهای معاملاتی، نشان از تحرک بیشتر سهامداران، خریداران و تحریک تقاضا در تالار شیشهای دارد. همین موضوع نیز سبب شد تا امروز، یکمیلیارد تومان ورود پول حقیقی به بورس و ۷۵ میلیون نیز به فرابروس وارد شود؛ اعدادی که هر چند اندک هستند اما آمارشان در کنار خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت، خبر از خروج سهامداران از لاک تدافعی و ریسکگریزی خود میدهد.
از سوی دیگر امروز، ۵۳ درصد نمادها معادل ۱۸۷ نماد معاملاتی در بورس و ۳۶ درصد نمادها معادل ۱۳۵ نماد معاملاتی در فرابورس مثبت بودند و ۱۶۶ نماد در بورس و ۲۴۲ نماد در فرابورس، معاملات تالار شیشهای را منفی ادامه دادند.
در پایان معاملات نیز، ۲۳ درصد نمادها معادل ۸۱ نماد معاملاتی در بورس و ۲۰ درصد نمادها معادل ۷۶ نماد معاملاتی در فرابورس با صف فروش به کار خود پایان دادند و ۱۶ درصد از نمادهای بورسی معادل ۵۸ نماد و ۳۷ درصد از نمادهای فرابورسی معادل ۱۴۰ نماد هم با صف فروش به استقبال معاملات فردا رفتند.
با توجه به روند امروز معاملات بازار سرمایه، به نظر میرسد در صورتی که خبر خاص و منفی از تحولات سیاسی منطقه مخابره نشود، رفته رفته بازار سرمایه اعتماد به نفس بیشتری برای تعادل و رشد احتمالی پیدا خواهد کرد؛ بازاری که هر چند نیمه اول مهرماه را با بیمهری نسبت به سهامدارانش پشت سرگذاشت اما در نیمه دوم میتواند چهره مهربانتری را برای سرمایهگذاران در تالار شیشهای رقم زند.
البته با پشتسر گذاشتن ریسکهای سیاسی، بازار سرمایه نیمنگاهی به انتخابات آمریکا که حدود سه هفته دیگر برگزار میشود، خواهد داشت و روی کار آمدن هر یک از دو گزینه انتخابات ایالات متحده، میتواند تاثیرات خود را بر اقتصاد جهانی و منطقه خاورمیانه داشته باشد.
علاوه بر این بحث پیوستن ایران به FATF هم چند روزی است که بیشتر مورد توجه قرار گرفته و در صورت توفیق دولت مسعود پزشکیان در احیای آن، شاهد گام موثری در راستای عادیسازی روابط و فضای خوشبینی در اقتصاد و بازار سرمایه خواهیم بود.